Η Πελοπόννησος παρουσιάζει τεράστιο ιστορικό, πολιτιστικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Ειδικά η Κόρινθος, εκτός από μια μεγάλη πόλη, έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία, αφού εκεί βρίσκονται πολλοί αρχαιολογικοί χώροι και γνωστά αξιοθέατα, που επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες. Μερικά από αυτά είναι η Αρχαία Αγορά, η Ακροκόρινθος, ο Ισθμός της Κορίνθου και ο Ναός του Απόλλωνα, που περιγράφονται πιο κάτω.
Η ανάβαση στην Ακρόπολη της Κορίνθου, που θεωρείται από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της πόλης, κατέστη πολύ πιο εύκολη μετά τη δημιουργία του δρόμου, που οδηγεί μέχρι την χαμηλότερη έξοδο στην δυτική πλευρά. Η Ακροκόρινθος, που βρίσκεται σε ύψος 575 μέτρων, χτίστηκε κατά την αρχαιότητα και κατόπιν διατηρήθηκε και επεκτάθηκε κατά την Βυζαντινή, Φράγκικη, Τουρκική και Ενετική περίοδο. Εντός του κάστρου, το μονοπάτι που οδηγεί στη βορειανατολική πλευρά σας οδηγεί σε ένα τζαμί του 16ου αιώνα, ενώ προς τα ανατολικά θα δείτε τον χώρο στον οποίο βρισκόταν ο περίφημος ναός της Αφροδίτης. Από το σημείο που βρίσκεται η Ακροκόρινθος θα απολαύσετε μια εκπληκτική θέα. Ο Ισθμός της Κορίνθου, οι παρακείμενοι αρχαιολογικοί χώροι, τα βουνά και οι γύρω περιοχές βρίσκονται κυριολεκτικά στα πόδια σας.
Από την Κρήνη Πειρήνη, που είναι ένα από τα πιο όμορφα αξιοθέατα στον αρχαιολογικό αυτό χώρο, και μετά από λίγα σκαλιά θα δείτε τον βόρειο προπυλώνα της Αγοράς. Η Αρχαία Αγορά είναι μια μεγάλη έκταση 255 x 127 μέτρων, που περιστοιχίζεται από κολώνες και αποτελούσε το κέντρο της οικονομικής και πολιτικής ζωής της πόλης. Στην κάτω ανατολική πλευρά το πλακόστρωτο που έχει διασωθεί κατασκευάστηκε κατά τους Ελληνιστικούς Χρόνους, ενώ το υπόλοιπο κατασκευάστηκε κατά τους Ρωμαϊκούς.
Στην ανατολική πλευρά θα δείτε ένα ειδικό δωμάτιο, με προστατευτική οροφή, που εμπεριέχει ένα Ρωμαϊκό μωσαϊκό. Πίσω από την Νότια Στοά βρίσκεται η Νότια Βασιλική και στα ανατολικά το Νοτιοανατολικό κτίριο και η Βασιλική Ιουλία, που χτίστηκε από τον Αυτοκράτορα Κλαύδιο στα 45 μ.Χ.
Στη Νότια Στοά βρίσκεται επίσης και η Ιερή Πηγή, που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ.. Η Πηγή είναι ουσιαστικά ένα δωμάτιο σε σχέδιο Δωρικού τριγλύφου με 7 σκαλοπάτια που οδηγούν στο χώρο, στον οποίο βρίσκεται η Πηγή.
Η Αρχαία Κόρινθος ήταν ένας τόπος ιδιαίτερα μυστικιστικός (όπως και ολόκληρη η Πελοπόννησος), αφού εκεί υπήρχαν πολλοί τόποι λατρείας και θυσιών. Από την Ιερή Πηγή στην Αρχαία Κόρινθο, και ανηφορίζοντας τον χαμηλό λόφο θα δείτε τον Ναό του Απόλλωνα, ένα από τα πλέον εντυπωσιακά αξιοθέατα. Από τον ναό έχουν διασωθεί 7 κολώνες, μέρος από το αέτωμα καθώς και τα θεμέλια. Αρχικά υπήρχαν 15 τεράστιες κολώνες και ο ναός ήταν χωρισμένος σε δύο χώρους, ο καθένας εκ των οποίων είχε 2 σειρές από κολώνες. Από τα ερείπια καταλαβαίνουμε την αυστηρή αρχιτεκτονική του ναού, εξαίσιο δείγμα Δωρικού ρυθμού, η δημιουργία της οποίας ξεκίνησε το 540 π.Χ., εκεί ακριβώς που βρισκόταν ένας άλλος ναός του 7ου αιώνα.
Οι αρχαιολογικοί χώροι γύρω από τον Ναό συμπληρώνονται με μερικά ακόμα εξαιρετικά μνημεία, όπως η Πηγή της Γλαύκης, το Ωδείο, το Θέατρο και το Ασκληπιείο.
Ολόκληρη η Πελοπόννησος έχει πάρα πολλούς παρόμοιους χώρους ιδιαίτερου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, που πραγματικά αξίζει να επισκεφθείτε.
Η Πελοπόννησος ενώνεται με την υπόλοιπη Ελλάδα από τις γέφυρες του Ισθμού και του Ρίου και ανάμεσα στις μεγαλύτερες πόλεις της συγκαταλέγονται η Κόρινθος, η Πάτρα, η Τρίπολη και η Καλαμάτα.
Ο Ισθμός της Κορίνθου θεωρείται ένα εκπληκτικό έργο και δημιουργήθηκε μεταξύ του 1882 και του 1893. Για τη δημιουργία του έπρεπε να σκαφτεί το έδαφος σε βάθος 80 μέτρων και σε πλάτος 23. Αυτή τη στιγμή ο Ισθμός έχει βάθος περίπου 8 μέτρα και είναι μήκους 6.3 χιλιομέτρων, ενώ μπορούν να κινηθούν σε αυτόν πλοία μέχρι και 10.000 τόνων. Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του είναι η κινητή γέφυρα, που βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του, και μπορεί να βυθιστεί κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.